15 Mayıs 2024

Bir "sohbet" hayatımızı değiştiriyor



İki gün üst üste esen yapay zekâ fırtınasının etkileri hâlâ sürüyor. İlkin bu alanın tartışılmaz liderlerinden OpenAI firması, devrim niteliğindeki gelişmeleri içeren yeni ürünü ChatGPT-4o'yu görkemli bir lansmanla tanıttı. Daha bunun sarsıcı etkileri azalmadan, hemen bir gün sonra da Google, popüler ürünü Gemini başta olmak üzere nasıl bir ürün yelpazesiyle gelmekte olduğunu anlatan iddialı bir toplantı düzenledi. Cep telefonumuzun kamerasıyla çevreyi gören ve bu gördükleriyle ilgili bizimle duygulu bir sesle (evet, sesle!) sohbet eden; evdeki çocukların derslerine yardım edip onlara geometri öğreten ve bu arada şakalaşmayı da ihmal etmeyen; "Gözlüğümü bulamıyorum, nereye koymuştum?" dediğinizde "Masanın üzerinde, az önce görmüştüm" diye yanıt veren; birkaç cümlelik tanımımızla son derece gerçekçi resim ve videolar üreten ya da besteler yapan; dokümanlarımızı inceleyip bize özetler çıkaran ve raporlar hazırlayan, çok yararlı ama garip bir "arkadaş" var artık hayatlarımızda. Ve o hayatlarımız, bizzat o arkadaş tarafından radikal biçimde değiştirilmeye başlıyor. Sözcüğün tam anlamıyla, "Gelecek, çoktan geldi bile".

Her şey, görece kısa denebilecek bir süre önce, çoğu kişinin fazla ciddiye almadığı "sohbet botları" ile başladı. (Elbette aslında on yıllar öncesine dayanan bir çalışma süreci ve yavaş yavaş ortaya çıkan sonuçları vardı ama en azından "yapay zekâ" denen olguyla tanışmamız, gerçek anlamda bu botlar sayesinde gerçekleşti. Minicik bir kutuya bir şeyler yazarak sohbet etmeye başladığımız bu ilginç sanal kişilikler, ilk yıllarda çoğunluk tarafından pek de ciddiye alınmadı, hatta espri konusu yapıldı diyebiliriz. Ama ne zaman ki OpenAI firması açık kaynak kodlarını kullanarak herkes için ulaşılır hale getirdiği ChatGPT adlı ürününü ortaya çıkardı, bütün manzara birden değişmeye başladı. Artık yalnızca bizimle "geyik yapmak" ya da basit sorularımıza kısa yanıtlar vermekle yetinmiyordu bu akıllı sistemler. Tarifimize göre istediğimiz türde görseller üretiyor, metinler hazırlıyor, yazdıklarımızı analiz edip sonuçlar ve bunlar üzerinden öneriler sıralıyor, projelerimizde kullanmamız için son derece gerçekçi sanal insan sesleri üretiyordu. OpenAI ile başlayan hızlanmaya Google eşlik etti ve önce Bard adını verdiği bir sohbet botu geliştirdi, ardından onu daha da mükemmelleştirerek bugün birçoğumuz için vazgeçilmez hale gelmeye başlayan Gemini modeline evriltti. Elbette dünyanın birçok ülkesindeki yazılım firmaları da hızla gelişen bu alana adım attılar ve artık işler öyle bir noktaya geldi ki, neredeyse her hafta çarpıcı bir yenilikle ya da yeni bir ürünle karşılaşıyoruz.

Daha önceki bir yazımda da değinmiştim; yapay zekâyla ilgili futuristik senaryolar üretip şikayet etmekle yitirilecek zaman, çağın ve bütün bu işleyişin dışında kalmak anlamına gelir yalnızca. Madem böyle bir şey var ve artık sürekli gelişecek, üstelik de "kamuya mal edilmiş" bir nitelik kazandı, o halde biz de bir ucundan bu değişimleri yakalamaya çalışmak ve kendi yararımız için kullanmak durumundayız. Evet, gösterişli işler yapan uygulamaların çoğu ücretli ve abonelik sistemiyle çalışıyor, ama bunlar arasında ücretsiz olan ya da makul bir abonelik bedeliyle sunulanlar da var. Yavaş yavaş yapay zekâyla tanışıp, bu çok şey şey vaat eden olanaktan yararlanmaya başlamak durumundayız.

Resim, görsel, sunum, video üreten uygulamalardan bu blogda düzenli olarak söz edip, kullanım incelikleri ve püf noktaları üzerine bilgi vereceğim sırayla. Aynı şekilde, müzik üretimini bambaşka boyutlara taşıyan yepyeni yapay zekâ uygulamalarına da ayrı ayrı yer vereceğim. "Ben bu mevzulardan hiç anlamıyorum" diyenlerin bile rahatça işin içine girebilecekleri bir anlatımla yapacağım bunu. Dolayısıyla, eğer blog'umu izler ya da beni twitter ya da YouTube'da takip ederseniz, zaman içinde birlikte epey yol kat edebiliriz. Elbette, adım adım giderek.

İlk aşamada, herkesin ücretsiz olarak erişip kullanabileceği "amiral gemileri" ile başlayalım. ChatGPT, Gemini ve Claude, rahatça erişip nimetlerinden yararlanabileceğiniz modeller. Meta'nın geliştirdiği Llama henüz ülkemizde kullanılamıyor ama onun da eli kulağındadır.



ChatGPT'nin mayıs ortasında son versiyonu 4o tanıtıldı ama eğer ücretli kullanıcı değilseniz, henüz erişilebilir durumda değil. Buna karşılık, halen hayranlıkla kullanılan versiyonu ChatGPT-4, bir browser penceresi ya da bir mobil uygulama kadar yakınınızda. Aslında ücretli üyelik gerektiren ChatGPT-4, geçen yıl Microsoft ile OpenAI arasında yapılan bir anlaşma sonucu, tüm Microsoft Bing kullanıcılarına ücretsiz olarak sunuldu. Bing üzerinden ya da uygulama merkezinden Copilot mobil uygulamasını indirerek, bu çok güçlü aracı hemen şimdi kullanmaya başlayabilirsiniz.

Benzeri bir durum, Gemini için de geçerli. Neredeyse herkesin birer Google hesabı var. (Yoksa akıllı telefonlarınızı kullanamıyorsunuz zaten.) Bu hesabınızla hemen bilgisayar ya da mobil cihazınız üzerinden gemini.google.com adresine gitmeniz, bu mükemmel yardımcıyı kullanmaya başlamanız için yeterli. Tıpkı ChatGPT gibi Gemini da bütün sorularınızı yanıtlayacak, size yol gösterecek, fikir verecek. Gemini 1.5 versiyonu abonelik gerektiriyor ama hiç de yabana atılamayacak performansa sahip Gemini 1 pro, ücretsiz kullanılır durumda.

Anthropic firmasının ürünü Claude 3 de oldukça etkileyici bir performansa sahip. Ne var ki, henüz Türkiye'de kullanılamıyor. Yakın zamana kadar VPN kullanarak kayıt olmak mümkündü; şimdi ona bir engelleme getirmişler. Ama hiç mesele değil; yakın zamanda burada da erişilir hale gelecektir. Bu süre içinde de, size önereceğim Poe adlı uygulamayı kullanarak, hem Claude 3, hem de ChatGPT, Gemini, Lllama 3 ve daha birçok chat bot'a tek merkezden ulaşabilirsiniz: İsterseniz web üzerinde poe.com'a giderek, isterseniz de mobil telefonunuza Poe uygulamasını indirerek bu çok başarılı portal ile tanışmanız mümkün.

Ha, Poe'ya giderseniz, benim de bir görsel üretme bot'um var orada, mutlaka deneyin: ComicArtCreator. İstediğiniz resmi tarif ediyorsunuz, size çizgi roman tarzında o resmi oluşturuyor.



Bu yazıyı daha fazla uzatmayacağım; ilginizi çektiyse, siz bu birincil önemdeki modeller ve bot'larla tanışın, sonraki yazılarda kullanım ayrıntılarına girerek resim, video, müzik, sunum üretme uygulamalarını burada birer birer inceleyelim. Sayfa adresini bookmark listenize aldınız, değil mi?😊

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder