16 Ekim 2024

Yapay zekâ iyi hoş da, hangisine para yetiştireceğiz?


Hızlıca hayatlarımıza girdi, büyük bir hevesle kabullendik ve kullanmaya başladık ama yapay zekâyla ilgili yeni bir sorun da yavaş yavaş kendini hissettirmeye başlıyor. Onca dil modeli ve farklı kategorilerde yüzlerce birbirinden ilginç uygulama varken, bunlardan hangilerini seçeceğiz? Ücretsiz kullanımlar  (birkaç istisna hariç) oldukça kısıtlı özelliklerle sunuluyor; hatta bazıları, kısa bir deneme süresinin ardından doğrudan doğruya ücretli kullanım gerektiriyor. Gittikçe zorlaşan ekonomik koşullarda, bütçemize yepyeni bir "yapay zekâ uygulamaları" kalemi eklemeye razı olsak bile, nasıl seçimler yapacağız ve daha önemlisi, nasıl para yetiştireceğiz? Kısa bir süre sonra bu sorun kendini daha fazla hissettirmeye başlayacak gibi, çünkü oldukça hızlı gelişmelerin yaşandığı bir alanda, seçim yapmak da giderek zorlaşıyor.

İlkin, en temel "ihtiyaç" ile, yani dil modelleriyle başlayalım. Şu an büyük bir çoğunluk, en son güncellemelerden sonra daha da kullanışlı ve çekici hale gelen ChatGPT'yi tercih ediyor. Metin yazdırma, belge analiz etme, iş planları yapma, kod yazma gibi konularda oldukça etkileyici bir performansı olan bu modelin, ücretsiz kullanım seçeneği bir hayli kısıtlı. Gelişmiş ses özelliklerini çok kısa bir süreyle kullanabiliyorsunuz, görsel oluşturamıyorsunuz, büyük dokümanlarla çalışamıyorsunuz. Rakipleri olan Google Gemini ve Claude'u ücretsiz versiyonlarıyla yetinerek kullanabilirsiniz ama ChatGPT kadar olmasa bile onlar da kullanımlarınızı kısıtlıyorlar. Bu durumda, ChatGPT'yi tercih ettiniz diyelim: Ayda 20 dolarlık bir ödemeyi sineye çekmek durumundasınız.


Elinizde gönül rahatlığıyla kullanabileceğiniz bir dil modeli var şimdi. Ama iş bununla bitmeyecek. Kaliteli görsel üretmek için, bu alanda uzmanlaşmış ayrı bir uygulama daha seçmeniz gerekecek büyük olasılıkla. Şimdilerde çoğunluğun gözdesi, Midjourney. Gerçekten görsel üretiminde oldukça yetkin olan bu uygulamanın, ne yazık ki artık ücretsiz kullanımı yok. Eğer mevcut planlardan birini seçerseniz, en ucuzu ayda 8 dolar ki yoğun görsel üretimi yapacaksanız onun kısıtlamaları da sizi zorlayacaktır. Bu durumda, daha makul görünen (çünkü daha çok olanak sağlayan) standart planı seçeceksiniz, bu da ayda 24 doları gözden çıkarmak demek.

Elbette Midjourney'nin oldukça yüksek performanslı ve etkileyici rakipleri de var. Bunlar arasında en yenisi, ürettiği kaliteli görsellerle büyük beğeni toplayan Flux1. Web üzerindeki kimi sitelerde, Flux1'in "hafif" versiyonunu (Flux Schnell) ücretsiz kullanmak mümkün: Freepik,  Together ve Piclumen başta olmak üzere birçok site bu olanağı sağlıyor ama bu modelin gerçek potansiyelini görmenizi sağlayacak araçları dilediğiniz gibi kullanmak isterseniz, Flux'tan bir ücretli paket seçmeniz gerekecek. Sitenin ücretsiz kullanımı, sunduğu çok az üretme kredisiyle, "tadımlık çerez" gibi. En makul görünen ücretli plan, ayda 800 kredi veren (yani ayda 800 görsel üretebileceğiniz) standart üyelik; bunun ücreti de ayda 15.9 dolar. Flux'ın yüksek kalitesi ve sunduğu diğer araçlar düşünüldüğünde, Midjourney'ye tercih edilebilir gibi görünüyor.

Tabii mükemmel özellikleri ve karakter tutarlılığı, animasyon yapabilme gibi özellikleri de bulunan Leonardo AI, aylık 10 dolar gibi bir fiyata kabul edilebilir bir paket sunuyor, bunu da dikkate almakta yarar var. Hatta isterseniz, DALLE-3 gibi çok gelişmiş bir model kullanan, Microsoft'un Designer uygulamasıyla, sınırlı da olsa ücretsiz ve oldukça kaliteli görsel üretmek tercih edilebilir.



Eh, tabii bir de son aylarda gittikçe kullanımı yaygınlaşan bir "yapay zekâ video" üretme meselesi var ki, bütün sosyal medya kullanıcılarının ilgisini üzerine çekiyor. Bu alanda farklı modeller, yalnızca bir cümlelik bir "prompt" ya da resim girerek, 2 ile 10 saniye arasında son derece gerçekçi videolar üretmenizi sağlıyor. Eğer uzun filmler gibi ciddi ve ağır işlere girişmeyip sadece basit sosyal medya paylaşımları yapacaksanız, Luma Dream MachineRunway ML ya da LTX Studio gibi ciddi maliyetli uygulamalara pek ihtiyacınız olmaz. (Bunlardan ve yılan hikâyesine dönen OpenAI Sora'dan başka bir yazıda daha ayrıntılı söz ederiz.) Şimdilik Kling AI ve Hailuo Minimax gibi uygulamalarla basit videoları ücretsiz üretebilirsiniz. Neyse, bir masraf kaleminden kurtulduk diyelim. Şimdilik 😊

Müzikle yakından ilgileniyor ve kendi şarkılarınızı yapay zekâ destekli uygulamalarla üretmek istiyorsanız, işler daha da büyüyor. Suno mu yoksa Udio mu? Belki de onlara ciddi rakip olan LoudMe, ILoveSong ya da Mureka. Bunların hepsi, istediğiniz müzik türü ve şarkının niteliğiyle ilgili gireceğiniz bir prompt ile şarkı üretebiliyor. Hatta isterseniz sözleri oturup kendiniz de yazabiliyorsunuz. Son birkaç ayda en az on uygulama daha çıktı aynı alanda. Mesela Audimee daha da ilginç: Mikrofona bir şarkı mırıldanıyorsunuz, sonra onu beğendiğiniz hazır seslerden birine söyletiyorsunuz, oldukça başarılı. Bunlardan hangisini seçerseniz seçin, ücretli bir versiyon kullanmanız gerekecek, çünkü ücretsiz kullanım epey sınırlı. Bu da, ayda minimum bir 10 dolar daha demek.
 

Daha voice cloning uygulamalarından, yapay zekâ destekli sunum üretenlerden, verdiğiniz bir konu üzerine storyboard geliştiren akıllı uygulamalardan ya da yapay zekâ ile çizgi roman üreten yazılımlardan söz etmedik bile. Sadece ChatGPT, Flux1 ve Suno ya da Udio'ya toplamda 50 dolar ödeyerek durabildik. Ama aklımız birçok yapay zekâ uygulamasında kaldı ve kalacak elbette. 50 dolar düşük gibi görünüyor ama ülkedeki gelir durumu düşünüldüğünde, aniden ortaya çıkan 1500-2000 liralık bir ek harcama, bütçelere yeni bir yük demek. İlk paragrafta sözünü ettiğim sorunun giderek büyümesi, böyle bir şey işte.

Yakın takibi bırakmayın, ama çok da acele etmeyin derim. Çünkü sürekli yeni ve daha gelişmiş modellerin üretildiği dudak uçuklatıcı bir çağdayız. Beklerken size tavsiyem, birçok yapay zekâ modelini "hepsi bir arada" bir paket olarak deneyebileceğiniz Poe uygulamasını kullanmanız. Günlük verdiği belirli kredi miktarıyla, ücretsiz olarak bu modellerin birçoğunu test edebilir, hatta birçok işinizi de görebilirsiniz.

Bu yazıda amaç işin "bütçe" kısmına dikkat çekmek olduğu için, uygulamalara yalnızca cümle içinde değinebildim. Hepsiyle ilgili daha ayrıntılı ve tanıtıcı yazılar ekleyeceğim, takipte kalın 😉





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder