23 Ekim 2017

William'ın Fırtına'sı, Margaret'in Kasırgası


Cadı Tohumu / Margaret Atwood / Çev: Canan Sılay / Doğan Kitap

Bundan beş yıl kadar önce Penguin grubuna bağlı Hogart yayınevi, İngiliz dilinin gelmiş geçmiş en büyük yazarı kabul edilen William Shakespeare'in yapıtlarını günümüzün ünlü yazarlarına "yeniden yazdırarak" farklı ve ilgi çekici bir projeyi hayata geçirmeye karar verdi. Yapılması beklenen "zor görev", dört yüz yıldır dünyanın her yerinde milyonlarca kez okunmuş bu iyi bilinen klasikler için, günümüz kültürünün üzerinde birer "izdüşüm" yaratmaktı. Bugünün dünyasında yaşayan Shakespeare karakterleri, aynı serüvenleri farklı bir anlatımla yeniden adımlamış olacaktı böylece. Howard Jacobson "Venedik Taciri"ni;  Tracy Chevalier "Othello"yu; Gillian Flynn "Hamlet"i; Jo Nesbo "Macbeth"i ve Edward St Aubyn "Kral Lear"ı seçerek, yeniden yaratım sürecini başlattı.


Bu seri için yayıneviyle el sıkışan, "Damızlık Kızın Öyküsü" ve "Tufan'dan Sonra" gibi distopyaların parlak yazarı Margaret Atwood da, belki de Shakespeare yapıtlarının en kafa karıştırıcılarından biri diyebileceğimiz "The Tempest"ı seçti yeniden yazmak için; Türkçede bilinen adıyla, "Fırtına"yı. Kendisi zaten fazlasıyla "tekinsiz" bir havaya sahip böyle bir yapıt, Atwood'un kaleminde nasıl bir şeye dönüşebilirdi acaba? Bunun kararını, kitabı okuduğunuz sırada siz vereceksiniz.


Hikâye kısaca şöyle: Kanada'daki yerel tiyatro festivallerinden birinin sanat yönetmenliğini yürüten Felix Phillips, fazlasıyla avangard fikirleri, pervasız uyarlamaları ve radikal sahneye koyma yöntemleriyle tanınan, sıradışı bir tiyatro adamıdır. Kendisini tümüyle tiyatrodaki işine ve projelerine kaptırdığı bir dönemde, ilkin karısını, kısa bir süre sonra da üç yaşındaki küçük kızını kaybeder. Dünyası başına yıkılmıştır ve bu yıkıntının altında ezilmemek için ihtiyaç duyduğu şey, yine tiyatrodur. Shakespeare'in "Fırtına"sını değişik bir yorumla sahneye koymanın hazırlıklarına başlar; bu oyun aracılığıyla, kızı Miranda'yı ölümsüzlüğe kavuşturacaktır kendince. Ne var ki, yıllardır "asistan" kimliğiyle onun kanatları arasında çalışan Tony ve festival vakfının yönetim kurulu başkanı Sal, Felix'in ipini çekmişlerdir çoktan: Görevden alınır, tiyatrodan uzaklaştırılır ve sahneye koymaya karar verdiği oyun iptal edilir. Büyük bir yara daha alan Felix, gözden uzak bir köşede inzivaya çekilip, sabırla bir intikam fırsatı bekleyecektir artık. Bu fırsat ona, on iki yıl sonra, Shakespeare'in "intikam temalı" oyunu Fırtına sayesinde gelecektir.



Atwood'un kendine özgü, sürükleyici anlatımını ve sözcük oyunlarını seviyorsanız, zaten baştan sona keyif alarak okuyacaksınız bu romanı. Shakespeare'in "Fırtına"sını da biliyorsanız, keyif katmerli hale gelecek. Kasırgaya hazırlıklı olun.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder