04 Kasım 2024

Mureka ile sözü ve müziği size ait profesyonel şarkılar yaratın!


İstek ve seçimlerinizle şarkı üreten birçok yapay zekâ uygulaması var şu anda piyasada. Bunların en popülerleri de, "sektör liderleri" diyebileceğimiz Suno ve Udio. Her ikisini de muhtemelen kullanıyorsunuzdur zaten, fazla bir şey söylemeye gerek yok. Son altı ay içinde bu iki lider uygulamayla rekabet etmeye çalışan yeni oyuncular da girdi sahaya. Loudme ya da ILoveSong gibi. Temel olarak, arayüzden kullanım biçimine kadar çoğu Suno ve Udio ile çok benzer özellikler sergiliyorlar. Ama bu yeniler içinde bir tanesi var ki, eklenen farklı özellikleriyle aradan sıyrılmaya aday: Mureka. "Music" ve "Eureka" sözcüklerinin bileşiminden oluşan Mureka, ilk bakışta diğerlerini andırsa da, çıtayı farklı yerlere taşıyan özelliklere sahip. Yukarıdaki videoda genel olarak ayırt edici özellikleriyle birlikte anlatmaya çalıştım, yazının devamında daha farklı ayrıntılar da bulacaksınız.

31 Ekim 2024

Hazır şablonlarla profesyonel görünümlü animasyonlar ve videolar oluşturun!


İşleri hızlandıran ve kolaylaştıran, aynı zamanda dijital üretimlerinize profesyonel görüntü kazandıran yapay zekâ uygulamalarından söz etmeye devam ediyorum. Bugün ele alacağım konu, çok çeşitli araç ve uygulama setleriyle "hepsi bir arada" çözümler sunan bir site: Renderforest. Web tarayıcınızla girip, Google kimliğinizle ücretsiz kaydolabileceğiniz bu site, animasyon videolarından profesyonel sunumlara, logo tasarımından sosyal medya paylaşımlarına dek çok geniş bir yelpazede onlarca araç sağlıyor. Hatta isterseniz, bir web sitesini bütünüyle tasarlayıp oluşturabiliyorsunuz. Ücretsiz kullanımda hız, oluşturulan video ya da metinden sese aktarım gibi konularda bazı kısıtlamalar var ve videolar filigranlı olarak üretiliyor; ama yine de deneyip görmeniz için yeteri sayıda olanak da sağlanıyor. Üye olmayı seçerseniz, ayda yaklaşık 320 tl gibi bir ücrete, sitenin sunduğu tüm araç ve kaynakları sınırsız kullanabiliyorsunuz. (Yazının en altında, Renderforest'ın "beyaz tahta sunumu" seçeneğiyle oluşturduğum örnek videoyu bulabilirsiniz.)

29 Ekim 2024

Yapay zekâ yardımıyla, birkaç tıklamada profesyonel sunumlar hazırlayın!


Eğer işiniz gereği sık sık PowerPoint ya da Google Slides sunumları kullanıyorsanız, işin külfetli kısmını yapay zekâya bırakıp, birkaç dakika içinde profesyonel görünümlü ve göz alıcı slaytlar hazırlayarak zaman kazanabilirsiniz. Bunu yapan birçok yapay zekâ uygulaması var; elbette ilk akla gelenler de ChatGPT ve Gemini gibi büyük modeller. Her ikisi de sizin vereceğiniz yönergelere göre istediğiniz sayıda slaytı tasarlayabilir, bunlara uygun birer görsel de ekleyebilirler. Ama son dönemde işi yalnızca sunum hazırlamak olan ve bu konuda uzmanlaşan güçlü yapay zekâ uygulamaları çıktı ki, bunlarla çok daha rahat ve hızlı biçimde, istediğiniz gibi PowerPoint sunumları üretebilirsiniz. Bu yazıda, sunum hazırlayanların en çok tercih ettiği uygulama olan SlidesGo'dan söz edeceğim. Yazının sonunda, yine bir yapay zekâ uygulamasıyla ürettiğim "SlidesGo ile nasıl sunum hazırlanır?" konulu, açıklayıcı kısa bir video da bulacaksınız.

Yoksa "Born Free"yi hâlâ dinlemediniz mi?


Bu videoyu yapalı epey oldu aslında. "Sound Voyager" adını verdiğim proje kapsamında hazırladığım müzik videolarından biri; aynı adlı YouTube kanalımda yayında. Bu proje için ürettiğim"La Mer Méditerranée" adlı şarkının videosunu daha önce burada paylaşmıştım; Akdeniz'e güzelleme niteliği taşıyam, yumuşak bir Fransız chanson'uydu. 

Burada gördüğünüz video, Sound Voyager'ın üçüncü şarkısına ait. Reggae türünde, Karayip tınıları içeren, eşitlik, özgürlük ve adalet temaları üzerine kurulu İngilizce bir şarkı: "Born Free". Yine tüm Sound Voyager parçalarında olduğu gibi, yapay zekâ desteğinde benim tarafımdan üretildi. Belli aralıklarla kanala yeni müzik videoları hazırlayıp yerleştirmeyi planlıyorum, takip ve beğenilerinizi beklerim 😉

Meraklısı için: Video, LTX Studio ve CapCut ile hazırlandı.

28 Ekim 2024

Yapay zekâ ve artan enerji tüketimi sorunu: Nükleer santrallere dönüş mü?

“İşimizi elimizden alacak” gibi basit ve anlaşılır kaygılarla başlayıp “Bilgisayarlar dünyayı ele geçirecek” türü uçuk fantezilere dek uzanan komplo teorilerinin tümünü bir yana atın. Yapay zekânın gelişimi ve kullanımının hızla yaygınlaşmasıyla ilgili, bambaşka ve oldukça somut bir sorun giderek ufukta beliriyor: Enerji tüketimindeki devasa artış ve bunu karşılayacak kaynakların yaratılması. Yoksa yapay zekâ sayesinde şu meşhur nükleer kâbusumuz geri mi dönüyor?

16 Ekim 2024

Yapay zekâ iyi hoş da, hangisine para yetiştireceğiz?


Hızlıca hayatlarımıza girdi, büyük bir hevesle kabullendik ve kullanmaya başladık ama yapay zekâyla ilgili yeni bir sorun da yavaş yavaş kendini hissettirmeye başlıyor. Onca dil modeli ve farklı kategorilerde yüzlerce birbirinden ilginç uygulama varken, bunlardan hangilerini seçeceğiz? Ücretsiz kullanımlar  (birkaç istisna hariç) oldukça kısıtlı özelliklerle sunuluyor; hatta bazıları, kısa bir deneme süresinin ardından doğrudan doğruya ücretli kullanım gerektiriyor. Gittikçe zorlaşan ekonomik koşullarda, bütçemize yepyeni bir "yapay zekâ uygulamaları" kalemi eklemeye razı olsak bile, nasıl seçimler yapacağız ve daha önemlisi, nasıl para yetiştireceğiz? Kısa bir süre sonra bu sorun kendini daha fazla hissettirmeye başlayacak gibi, çünkü oldukça hızlı gelişmelerin yaşandığı bir alanda, seçim yapmak da giderek zorlaşıyor.

27 Ağustos 2024

Kripto ve DeFi: Geleceğin ayak sesleri


Son on yılda giderek daha sık sözü edilen ve gündemde yavaş yavaş da olsa ağırlığını hissettirmeye başlayan kripto paralar, aslında yakın gelecekte mevcut finansal sistemlerin işleyişini ciddi biçimde sarsacak alışılmadık bir devrimin sessiz askerleri. Bugün kripto paralardan söz edildiğinde insanlar büyük çoğunlukla “spekülatif niteliği” nedeniyle kısa sürede büyük zenginlik getirebilecek bir yatırım aracını anlıyorlar. (Genellikle de bunun tersi gerçekleşip kısa sürede ciddi paralar kaybedince, bu sistemin “soygunculuk” olduğunu haykırmaya başlıyorlar.) Oysa kripto paralar, alım satım işlemleri, spekülasyonlar, anlık gelgitlerle kazanılan (ya da kaybedilen) paraların çok ötesinde, bambaşka bir anlama ve işleve sahip. Bu yazıda biraz bunlara değinmeye çalışacağım.

02 Haziran 2024

Bir ışınlanma polisiyesi: "Ya sen n'aptın Scottie?"

Bir yerden bir yere giderken hiçbir zaman kaybı yaşamamak, insanlığın en eski düşlerinden biri. Eğer yolculuk sürecinin kendisinden keyif alma durumu söz konusu değilse, çoğumuz ulaşımın vereceği yorgunluk ve zaman kaybını ortadan kaldırmanın düşlerini kurarız. Gözümü kapatsam, sonra açsam ve gideceğim yere ulaşmış olsam! Böylesi bir fantastik olanağın yaşam kalitelerimize yapacağı katkıyı düşünmek bile hoş geliyor insana.


Bu nedenle aşağı yukarı 1950'lerden beri "teleport" (ya da bizim dilimize girdiği biçimiyle "ışınlanma") kavramı, bilimkurgu literatürünün en gözde malzemelerinden biri. Bir istasyonda bu iş için ayrılmış platformun üzerine çıkıyorsunuz ve sistemin çalıştırılmasıyla birlikte birkaç saniye içinde çok uzak bir başka istasyondaki benzeri bir platformun üzerinde beliriyorsunuz! Türkiye'de bu kavrama Uzay Yolu (Star Trek) dizisindeki sahneler ve Kaptan Kirk'ün "Işınla bizi Scottie" repliğiyle aşina olduk, hepimizin de çok hoşuna gitti.

20 Mayıs 2024

Bu da oldu: Sanal arkadaşla, sesli sohbet

Geçen hafta OpenAI ve Google'ın gövde gösterilerinden sonra yapay zekâ uygulamalarının geldiği noktayla ilgili çok şey konuşulmaya başladı. Bir önceki yazıda da sözünü ettiğim gibi, artık bir bilimkurgu filminin setinde yaşıyormuş gibi hissediyoruz kendimizi. Bu yazıda da, biraz OpenAI'ın ChatGPT-4o'sunu çağrıştıran, oldukça sansasyonel bir web uygulamasından söz edeceğim. Farklı seslere (ve isteğinize göre farklı karakterlere, farklı bilgi alanlarına) sahip yapay zekâ ajanlarıyla sesli sohbet etmenizi sağlıyor bu site. (Yani ekranda bir kutucuğa bir şeyler yazıp durarak değil, basbayağı, oturduğunuz yerden, hands-free konuşarak.) İzleyenler, muhtemelen Her (Aşk) filmini anımsayacaklardır. Ama uygulamanın yaptıkları bununla sınırlı değil. İsterseniz kendi sesinizi de klonlayıp, sizin sesinizle konuşan bir yapay zekâ karakteri yaratabiliyorsunuz. Sözü fazla uzatmadan, kısaca bilgi vermeye çalışacağım şimdi.

17 Mayıs 2024

Blog yazısından, 1 dakika içinde kısa video!

Dün yazdığım yazıda yapay zekânın hayatlarımıza nasıl hızla girmekte olduğundan ve karmaşık görünen işleri bizim için nasıl kolaylaştırdığından söz etmiştim. Şimdi, yazıda anlatılanlar için en somut örneği, bizzat o yazının içinden yaratılan videoyla göstermenin tam sırası. Fliki.ai adlı sitedeki uygulamaya yalnızca bu blog yazısının linkini verdim ve 1 dakikadan kısa bir süre içinde bana yazıyı tanıtan bir kısa video hazırladı! Ücretsiz versiyonu kullandığım için videonun sağ üst köşesinde filigran var; ama ayda 21 USD karşılığında abone olarak hem bu filigrandan, hem de diğer sınırlamalardan kurtulmak mümkün. Fliki'nin oldukça geniş bir video, resim ve ses dosyaları arşivi var. Metinden sese dönüşümü çok başarılı gerçekleştiriyor; üye olduğunuzda bu videodakinden çok daha profesyonel sesler kullanabiliyorsunuz. Ayrıca metin düzenleme araçları, grafikleri, çıkartmaları ve çok sayıda şablonuyla, bir video hazırlamak için ihtiyaç duyduğunuz her şey sitede el altında. Yapay zekâ desteğiyle "prompt" kullanarak metinden video yaratabilir, hazır şablon ve araçlarla videonuzu kendiniz hazırlayabilir ya da benim bu örnekte yaptığım gibi, blog yazınızdan bile video üretebilirsiniz. Videoyu bir izleyin ve işe girişin derim, kolay gelsin!😇




15 Mayıs 2024

Bir "sohbet" hayatımızı değiştiriyor



İki gün üst üste esen yapay zekâ fırtınasının etkileri hâlâ sürüyor. İlkin bu alanın tartışılmaz liderlerinden OpenAI firması, devrim niteliğindeki gelişmeleri içeren yeni ürünü ChatGPT-4o'yu görkemli bir lansmanla tanıttı. Daha bunun sarsıcı etkileri azalmadan, hemen bir gün sonra da Google, popüler ürünü Gemini başta olmak üzere nasıl bir ürün yelpazesiyle gelmekte olduğunu anlatan iddialı bir toplantı düzenledi. Cep telefonumuzun kamerasıyla çevreyi gören ve bu gördükleriyle ilgili bizimle duygulu bir sesle (evet, sesle!) sohbet eden; evdeki çocukların derslerine yardım edip onlara geometri öğreten ve bu arada şakalaşmayı da ihmal etmeyen; "Gözlüğümü bulamıyorum, nereye koymuştum?" dediğinizde "Masanın üzerinde, az önce görmüştüm" diye yanıt veren; birkaç cümlelik tanımımızla son derece gerçekçi resim ve videolar üreten ya da besteler yapan; dokümanlarımızı inceleyip bize özetler çıkaran ve raporlar hazırlayan, çok yararlı ama garip bir "arkadaş" var artık hayatlarımızda. Ve o hayatlarımız, bizzat o arkadaş tarafından radikal biçimde değiştirilmeye başlıyor. Sözcüğün tam anlamıyla, "Gelecek, çoktan geldi bile".

30 Nisan 2024

Bir Akdeniz şarkısı

Bahardan yaza geçmek üzereyiz madem, deniz kokusunu odanıza kadar getirecek bir müzik videosunu Seyir Defteri'ne taşıyabilirim. Söz, müzik, video klip montajı, her şey bana ait 😊 Bu bir Fransızca chanson; adı da "La Mer Méditerranée", yani Akdeniz. Muhteşem mavilikleri, tatlı esintileri ve büyüleyici sahilleriyle Mare Nostrum'da bir gezintiye çıkıyoruz birlikte. Yumuşacık bir şarkı da bize eşlik ediyor. Fazla uzun bir şarkı değil, merak etmeyin; 1 dakikayı biraz aşıyor. Ara sıra bu tür şarkılar ve müzik klipleri hazırlayıp hem YouTube kanalıma, hem de buraya ekleyeceğim bundan sonra.



05 Nisan 2024

Yaratıcılığın Kilidini Açmak: AI ve Yazarlık

 


Not: Aşağıdaki yazı bütünüyle yapay zekâ tarafından yazıldı; ben yalnızca konuyu verdim ve üslupla ilgili birkaç not ekledim. Bu gözle okur ve ne düşündüğünüzü sosyal medyada paylaşırsanız sevinirim... Ha, bu arada illustrasyonu da yapay zekâ yaptı :)


Hiç boş bir sayfaya bakıp kelimelerin ortaya çıkmasını dilediğiniz oldu mu? Ya da belki bir kurgu çıkmazında sıkışıp kaldınız ve hikayenizin düğümlenmiş ipliklerini çözemediniz. Yazarlar olarak bu mücadeleler bizim için çok tanıdık. Ama korkmayın, kelime ustaları! Kasabada yeni bir ilham perisi var ve adı Yapay Zeka (AI).

Evet, bilim kurgu filmlerinden fırlamış gibi görünen AI, artık yazarların cephanelerinde güçlü bir araç. Bizi (neyse ki!) yerimizden etmek için değil, yaratıcılığımızı beslemek ve yazma sürecini kolaylaştırmak için burada. AI'nın nasıl bir yazarın gizli silahı  olduğunu ve sizin için de nasıl sihirli bir şekilde çalışabileceğini anlatacağım:

02 Nisan 2024

"Diren Aklım" da artık Google Books'ta


Baskısı tükenen ama okurlar tarafından sık sık sorulan kitaplarımı Google Books'a taşıma süreci devam ediyor. Seni Tılsımlar Korur ve Günbatımı Fandango'nun ardından, bu hafta Diren Aklım da e-book olarak yayımlandı. Basılı versiyonu 2013 Eylül'ünde okurlarla buluşan roman için, "Gezi'nin hikâyesi" diyebiliriz. 2013 Mayıs'ının ilk haftasında başlayan olay örgüsü, dört farklı karakterin iç içe geçmiş sarmal anlatımlarıyla ülkenin o günlerdeki atmosferini tanıklıklar üzerinden giderek ayrıntılarıyla dillendiriyor. Bir anlamda, tarihe not düşmek için yazdığım bu roman, daha sonraki Tavuskuşu Güncesi'nin de öncülü niteliği taşıyordu. Yukarıdaki kapak resmine ya da buraya tıklayarak Google Books'tan satın alabilirsiniz.

Bitmeyen Fenerbahçe düşmanlığı

 


Bu yazıyı yazmak son on yıl içinde defalarca aklımdan geçti ama bir şekilde vazgeçtim. "Bunca önemli mesele varken futbol denen afyonun mu peşine takılıyorsun?" diye serzenişte bulunabilecek olanlara bir derece hak verdiğim içindir belki, bilemiyorum. Ama yıllar içinde olan bitenler birikip durdu ve dosya sonunda görmezden gelinemeyecek kadar büyüyünce de aklımdan geçenleri yazmak farz oldu. Konumuz, "taraftarlık" denen ruh halinin artık nasıl ürkütücü bir nefret alanı haline geldiğiyle ve elbette son on beş yıl içinde giderek bir "Gulyabani"ye dönüşen Fenerbahçe düşmanlığıyla ilgili.

26 Mart 2024

Yapay Zekâ: Geldi gelmekte olan

 


Bir zamanlar yarı fantastik unsurlara dayalı bir bilimkurgu ögesi olmaktan ileri gitmeyen Yapay Zekâ (YZ), gerçekten şaşırtıcı bir hızla yaşantılarımızın içine giriverdi ve merkeze yerleşme yolunda da iddialı adımlarla ilerliyor. Hatta rahatlıkla söyleyebilirim ki, bir gece yatıp uyuduk ve ertesi sabah bir anda yapay zekâ uygulamalarının havada uçuştuğu şaşırtıcı bir dünyaya gözlerimizi açtık. Bazen kendi kendime düşündüğümde, nasıl bu kadar çabuk ve istekli biçimde bu yepyeni atmosferin içinde dolaşmaya başladığımıza hayret ediyorum ister istemez. Şunun şurasında, yaygınlık patlaması gerçekleşeli daha 2 yıl bile olmadı. OpenAI tarafından geliştirilen ChatGPT 4'ün yarattığı sansasyonla başlayan süreç, nasıl olduysa bizi sanki yıllardır YZ kullanırmışız gibi bu durumu kanıksamaya doğru itti hızla. Bu yazıda hem biraz bu gelişmelerin kaçınılmazlığından söz edip, YZ'dan tedirgin olmak yerine onu kendi hayatımızı kolaylaştırmak için kullanmanın önemine değinmeye çalışacağım, hem de son dönemde giderek artan hızla yaygınlaşan güçlü ve etkili YZ uygulamalarına değineceğim.

10 Mart 2024

Romanlarım Google Books, Kobo ve Lulu Bookstore'da!


Geçtiğimiz eylül ayında, baskısı tükenen kitaplarımın e-book platformuna taşınacağını twitter hesabımdan duyurmuştum. Sonbahardan itibaren yaşadığım sağlık sorunları nedeniyle hem bu projem hem de atölye ve seminerlerim, zorunlu olarak bir süre ertelendi. Yazarlık Atölyesi gruplarım nisan sonunda devreye girecek; seminerler için de mayıs ayında start vereceğim. Ama Seni Tılsımlar Korur ve Günbatımı Fandango'nun e-book versiyonları, geçtiğimiz ay çeşitli platformlarda satışa çıktı - nihayet 😊. Böylelikle, bu kitaplarımı bulamadığından yakınan okurlarım için de bir seçenek oluşturmuş oluyorum. İsteyenler PDF olarak Google Books'tan, isteyenler de EPUB formatında Lulu Bookstore'dan her ikisini de edinebilirler. Detaylar ve linkler yazının devamında 👉